Yapay Zeka Yüz Fotoğraflarını Kullanarak Bazı Genetik Hastalıkları Teşhis Edebiliyor

Yayınlayan

Milliarge Editör
Milliarge Editörhttps://milliarge.com
Milliarge teknoloji haber masası yazı işleri ve editörleri...

Yazarın Diğer Haberleri

Robotların Dünyayı Devralmayacağının 5 Nedeni

Uzmanlar insan benzeri robotların önümüzdeki 20 yıl içinde, insanların yerini alabilecek kadar gelişemeyeceğini söylüyor.

EIC Danışma Kurulu Ufuk Avrupa için EIC Yol Haritası Yayımladı!

Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) Danışma Kurulu Ufuk Avrupa kapsamında...

Avrupa Birliği Yapay Zekaya Yönelik Etik Rehber Yayınladı

AB tarafından yayımlanan yapay zeka etiği taslak yönergesini, çeşitli kişi ve kurumlardan gelen 500’ün üzerinde yorum çerçevesinde yeniden düzenleyen bağımsız uzman grubu, güvenilir yapay zekaya yönelik etik yönergesini tamamladı.

Google ve Apple Yapay Zeka Alanında Sayısız Hata Yaptı

Yapay zeka kendi çözümünü bizimkinden üstün görürse ne olacak?

1.000 Yıl İçinde İnsanlar Neye Benzeyecek

10 bin yıl kadar önce, insanlar inek sütünü içebilme yeteneği kazandı. Geçtiğimiz 150 yıl içinde ortalama boyumuz 10 santimetre arttı. Son 65 yılda ise ortalama insan ömrüne 20 yıl ekledik. Bu kadar kısa sürede bu kadar fazla yol kat ettiysek, günümüzden 1000 yıl sonra nasıl görüneceğiz?
spot_img

Paylaş

Genetik hastalıkları tespit etme konusunda uzmanlara kıyasla daha doğru tahminler yapan DeepGestalt adlı bir yapay zeka algoritması geliştirildi.

Birçok genetik hastalık beraberinde ayırt edici bir yüz fenotipini getiriyor. (Bu durumun en iyi bilinen örneklerinden biri Down Sendromu.) Genetik hastalıkların birçoğu son derece nadir görüldüğü için klinisyenler tarafından kolayca teşhis edilemiyor. Bu yüzden genetik bir hastalığa sahip kişiler (ve tabii ki aileleri) ne gibi bir sorun olduğunu anlayana dek epeyce uzun ve travmatik bir teşhis sürecinden geçmek zorunda kalıyor.

Bu soruna bir çözüm getirmek isteyen FDNA adlı genom bilimi ve yapay zeka şirketi, insanlardaki karmaşık fizyolojik verileri belirleyip, düzenleyip analiz etmeye başladı. Şirket DeepGestalt adını verdikleri bir yüz analizi sistemi oluşturdu. DeepGestalt, yüz resimlerine bakarak genetik durumları doktorlara kıyasla çok daha doğru şekilde tespit edebiliyor. FDNA’nın yaptığı çalışmanın sonuçları Nature Medicine’da yayımlandı.

Uzmanlardan daha başarılı

Şirket algoritmayı eğitmek için internetten seçilen 10 bin kişinin 500 bin yüz fotoğrafından oluşan bir veri seti kullandı. Daha sonra, tek bir genetik hastalığa sahip insanlarla birden fazla genetik hastalığa sahip insanların fotoğraflarını karışık olarak verip sistemin ne kadar iyi teşhis koyabildiği denendi. Bu şekilde iki test uygulandı. Uygulanan testlerin birincisinde Cornelia de Lange Sendromu, diğerinde ise Angelman Sendromu söz konusuydu. Bunların her ikisi de beraberinde bilişsel ve motor bozukluğu getiren gelişimsel bozukluklar. Sonuç olarak her iki testte de DeepGestalt’ın yüzde 90’ın üzerinde bir oranda doğru tahminde bulunduğu görüldü. Uzmanlarda ise bu oran yüzde 70-75 civarındaydı.

Daha sonra DeepGestalt’a Noonan Sendromu’na (beş farklı genden hangisinin mutasyona uğradığına bağlı olarak çeşitli etkileri olan bir sendrom) sahip kişilerin fotoğrafları gösterilerek aynı hastalığa sahip ama farklı genotipleri olan kişilerin arasındaki farkı anlayıp anlayamadığı test edildi. Bu kez DeepGestalt sadece yüzde 65 oranında doğruluk payı elde edebildi. Yapılan son test ise 216 farklı hastalığa sahip insana ait yüzlerce fotoğrafa teşhis koymaktı. Bu testte ise sistem yüzde 90 doğruluk payı elde etti.

Yapay zekanın insanlara öğretmesi mümkün değil

Bu algoritma, yüzü çeşitli bölgelere bölüp her bir bölgenin her bir sendromla ne kadar uyuştuğunu değerlendirerek çalışıyor. Daha sonra sistem, fotoğraftaki kişiye hangi sendromun uygun olduğunu belirlemek için yüzün bütün bölgelerini bir araya toplayıp değerlendiriyor. Araştırmanın yazarlarına göre birçok yapay zeka sistemi gibi DeepGestalt da yaptığı sınıflandırmayı etkileyen yüz özellikleri hakkında tam olarak bilgi ve tahmin sağlayamıyor. Bu yüzden de adeta bir kara kutu. Fenotipe bakarak genetik teşhis koyma konusunda uzmanları geçebiliyor ama bunu nasıl yaptığını uzmanlara öğretemiyor.

Kaynak: Nature Medicine

Paylaş

İlgili Başlıklar

Sudaki mikro-plastikleri temizleyen çözüm geliştirildi.

İrlandalı Fionn Ferreira adlı genç, mikro-plastikleri sudan temizleyen projesiyle...

Google ve Apple Yapay Zeka Alanında Sayısız Hata Yaptı

Yapay zeka kendi çözümünü bizimkinden üstün görürse ne olacak?

Sony Reon Pocket giyilebilir klima ürünü ile piyasadaki yerini...

Japon teknoloji devi Sony, tişört yakasındaki minik bir cebe...

Kalbi Daha İyi İzlemek İçin İki Sensör Kullanan Ultra-ince...

Austin Üniversitesi'nden bir ekip, diğer e-dövmelere kıyasla daha doğru sonuçlar ortaya koyduğu öne sürülen bir e-dövme geliştirdi

Gerçekçi Robot Çocuk Tıp Öğrencilerinin Eğitiminde Kullanılıyor

Robot Pediatric Hal, gerçek bir hasta gibi davranarak tıp öğrencilerinin tecrübe edinmesini sağlamak için üretildi.
AR-GEDünyadan HaberlerYapay Zeka Yüz Fotoğraflarını Kullanarak Bazı Genetik Hastalıkları Teşhis Edebiliyor