IBM’in önümüzdeki 5 yıl içinde dünyayı önemli ölçüde değiştireceğini düşündüğü 5 kilit teknolojiyi listelediği yıllık 5’te 5 listesi yayımlandı.
IBM’in önümüzdeki 5 yıl içinde dünyayı önemli ölçüde değiştireceğini düşündüğü 5 kilit teknolojiyi listelediği yıllık 5’te 5 listesi yayımlandı. Bu yılın odak noktası gıda tedarik zinciri. Artan nüfus ve iklim değişikliği, gıda üretiminin gittikçe zorlaşmasına sebep oluyor. Listedeki tüm teknolojiler, gıda üretiminden tabağınıza kadar her adımı iyileştirmek üzerine.
Gıda tedarik zincirinde geliştirilecek çok fazla alan var. Çiftçilerin tarlalarından maksimum verim elde etmek için ürünlerini ekme, sulama ve toplama zamanını belirlemesi gerekiyor. Gıda güvenliği de daima bir endişe yaratıyor, özellikle uzun mesafeler kat eden gıdalar söz konusu olduğunda. Üretilen gıdaların da büyük bir bölümü çöpe gidiyor. Gıdaların paketleri ise çevreyi kirletmeye devam ediyor.
IBM’in 2019 5’te 5 listesi tüm bu problemleri çözebilecek teknolojilerden oluşuyor. Geçmişe baktığımızda bu listenin önceki versiyonlarının bazen doğru tahminlerde bulunduğu bazen de tahminlerinde başarısız olduğu görülüyor. Aslında IBM bu listeleri daha ziyade kendi teknolojilerini tanıtmak için hazırlıyor. Ancak yine de şirketin neler üzerine çalıştığını görebilmek ilgi çekici.
Sanal tarla modelleri gerçeklerini iyileştirebilir
IBM’in en büyük iş alanlarından biri veri ve bu konuda şirket verileri tüm dünyadaki çiftçilere yardımcı olmak ve onlarla daha iyi bilgiler paylaşabilmek için kullanıyor. IBM PAIRS Geoscope platformu, harita, uydu, hava durumu, dronlar ve diğer cihazlardan elde ettiği verileri, şirketin Watson Tarım Karar Platformu gibi diğer girişimlerinden aldığı verilerle birleştiriyor. Böylece çiftçilere ne zaman su kıtlığı olacağı ya da ne zaman hava olayları yaşanacağı hakkında bilgiler verilebilir. Çiftçiler buna göre tarlalarını sulama ya da hasat tarihlerini ayarlayabiliyor.

Şirketin üzerinde çalıştığı fikir, tüm bu verilerin, tarlaların sanal modellerinde bir araya getirilmesi. Çiftçiler ve gıda tedarik zincirine dahil olan diğer insanlar bu bilgileri paylaşarak tarlaların daha etkin üretim yapmasını sağlayabilir.
Blok zinciri destekli gıda tedarik zinciri
Süpermarketlerin raflarında, restoranların da menülerinde yeterli yiyecek bulundurabilmesi için daima gereğinden fazla tarım ürünü üretiliyor. Bu yüzden üretilen meyve ve sebzelerin yüzde 45’i çöpe gidiyor. IBM burada sorunun, farklı ürünlere yönelik farklı talebin öngörülememesi ve üretimin yetersiz veriye dayalı tahminlere göre yapılması olduğunu söylüyor.
Geçtiğimiz yıl IBM, Gıda Tedarik Zinciri Dizilim Konsorsiyumu adlı bir proje başlattı. 500 TB’tan fazla bakteri genomu verisi toplayan bu proje güvenli ve zararlı bakterilerin belirlenmesi ve gıdalarda bu bakterilerin ne miktarda bulunduğunun kolayca anlaşılması üzerine çalışıyor.
Minik yapay zekalı algılayıcılar, patojenleri her adımda takip edebilir
Tarladan tabağa birçok adım var ve patojenlerin yiyeceklerimize girmesi için de bir o kadar fırsat var. IBM, önümüzdeki beş yıl içinde bu kötü bakterilerin minik, yapay zekalı algılayıcılar tarafından tespit edilip durdurulabileceğine inanıyor.
Daha fazla plastik geri dönüştürülecek
Plastik atıkları gezegenimizi en çok kirleten şeylerden biri. Geri dönüşüm programları insanların bu konuda yardımcı olmak istediğini gösteriyor ancak çoğu plastik geri dönüştürülemiyor ve dönüştürülebilenler de çok fazla enerji gerektiriyor.
IBM yeni geri dönüşüm tekniği ile bu sorunu çözmek istiyor. Volatile Catalyst (VolCat) adı verilen teknik, katalitik bir kimyasal süreç. Bu süreçte polyester materyaller toz haline getiriliyor ve daha sonra plastik üretim sürecine dahil edilebiliyor. Böylece gelecekte plastik üretmek için sadece eski plastik ürünlerin kullanılması ve petrol ürünlerinin tamamen üretim sürecinden çıkarılması planlanıyor.
Bu beş tahmin 2024 gıda tedarik zincirine dair oldukça pozitif bir görüntü çiziyor. Ancak zamanla ne kadar isabetli olduklarını göreceğiz.
Kaynak: Newatlas